Problem med varierande signal.

En kund skulle få fibern inkopplad, men han ville ha tillgång till de fria marksända kanalerna om det nu skulle bli avbrott på fibersignalen.

Taket var nyligen omlagt så nu låg kabeln ovanpå takpannorna i betong vilket inte är så bra till vintern, eftersom den säkert går av om den fryser fast i snön. Så han ville att jag skulle dra en ny kabel genom vinden till vardagsrummet. Dessutom var det ofta pixlar på TV4 så han trodde att takläggarna hade kommit åt antennen.

När jag kom hem till kunden såg jag att det satt en Wisi UHF gitterantenn på ett skorstensfäste.


Jag gick in till vardagsrummet och kopplade in antenninstrumentet i antennuttaget. Men signalen var så svag att det inte ens var någon idé att göra en datalogg. Nu kan jag skriva en massa tekniska termer om dB hit och dB dit, men kortfattat så var signalen nere på pixelnivån.

Jag klättrade upp på taket och kopplade in antenninstrumentet direkt på antennen och då blev det betydligt bättre.

Jag justerade antennen och fick signalen ännu bättre.

Men eftersom huset ligger lite i radioskugga hade jag svårt att få raka toppar på muxarna. Jag prioriterade Mux 1 som sänder SVT’s kanaler och Mux 2 som sänder TV4.

När jag hade justerat antennen gjorde jag en datalogg av signalen, men siffrorna som syns är inte exakta för signalen pendlade en aning.

Det man kan se är att Mux 5 var sämst.

Jag kollade hur signalen såg ut när den hade gått igenom 14 meter koaxialkabel till vardagsrummet.

Jag kopplade in det befintliga Teleste antennuttaget, men då försvann det cirka 10 dB i signalstyrka.

Jag monterade ett Televes 1 dB antennuttag istället och då blev signalen i alla fall inte nämnvärt svagare.

För att se hur mycket signalen pendlade aktiverade jag min och max hold i antenninstrumentet. Det gröna visar den lägsta nivån och det blå visar den högsta nivån.

Jag tyckte att det blev oroväckande lågt LM-värde, alltså marginalen till störningarna, med kundens befintliga antennsladd.

Så jag tillverkade en ny anslutningskabel och efter det blev signalen i vart fall inte sämre på vägen från antennuttaget till TV’n.

Sen ville kunden att jag skulle testa en större TV som han hade, men den TV’n klarade inte MPEG4 så den hittade inga kanaler.
– Det är väl bara att köra den TV’n till återvinningen, sa kunden.
– Nej gör inte det för den funkar säkert med signal från fibern, sa jag.

Nu är det bara att hoppas att signalen inte pendlar så lågt att den når pixelnivån. Men samtidigt så ska detta bara vara en backupp ifall signalen från fibern försvinner.

Kommentarer inaktiverade.