Ännu en aktiv utomhusantenn kasserad.

En kund hade köpt en ny TV och efter det blev det störningar på TV4, så han trodde att det var fel på den nya TV’n.

Men det behöver inte vara fel, för det finns vissa TV-apparater och digitalboxar som klarar av att visa en störningsfri bild med sämre signal än andra. Men alla TV-apparater och digitalboxar ska kunna visa en störningsfri bild om den marksända signalen uppgår till minimikravet på 45 dBµV i signalstyrka, 25 dB i MER-värde (signalkvalitet) och minst 6 dB i LM som betyder marginal till störningarna.

Det är mycket att hålla reda på, så han kontaktade mig för att få hjälp med felsökning och åtgärd.

När jag kom dit såg jag att han hade en liten aktiv utomhusantenn så jag befarade det värsta, men jag gick in och mätte den inkommande signalen.

Som synes var det ganska stark signal, men muxarna var väldigt taggiga och då brukar det bli problem med varierande signalkvalitet.

Jag kollade även signalen ur fördelaren.

I vardagsrummet var det dålig signalkvalitet. MER-värdet ska som sagt alltid vara minst 25 dB och LM ska vara minst 6 dB. 2,6 dB i marginal till störningarna på mux 2 betyder att signalen var väldigt nära pixelnivån.

På altanen var det faktisk ännu sämre, troligen beroende på att det var en längre kabel dit.

Det var bara att klättra upp på stegen och skruva ner den aktiva utomhus antennen.


Den aktiva utomhusantennen har en inbyggd förstärkare som får drivspänning via en nätdel och ett inmatningsfilter, sen får förstärkaren drivspänningen via koaxialkabeln. Problemet är bara att den lilla antennen inte kan prestera en signal med bra kvalitet och sen förstärks alltihopa så det blir hög signalstyrka med usel signalkvalitet.

Jag monterade och justerade en Logperiodisk antenn.

Nu blev det godkänd signal på rubbet.

Det var dock fortfarande lite problem med Mux 2 som bl.a. sänder TV4. Med lite problem menar jag att den ändå var godkänd.

Nu blev det bra inkommande signal, men det skulle inte räcka genom fördelare, kablar och uttag så jag monterade en förstärkare.

Ut ur förstärkaren blev det bra styrka på signalen och ännu högre signalkvalitet.

Nu blev det godkänd signal på alla muxar i vardagsrummet, på altanen och i sovrummet.



Så efter en hel del jobb kan kunden njuta av en störningsfri bild på den nya stora TV’n.

Kommentarer inaktiverade.