Dålig signal i gillestugan och defekt fjärrkontroll till boxen.

Uppdatering 20240722

Kunden med den defekta fjärrkontrollen ringde och ville ha hjälp med att installera den nya TV-boxen.

När jag kom dit började jag med att göra en mätning för att dokumentera signalen.

Bort med den gamla defekta mottagaren.

Sen kopplade jag in den nya och det var i stort sett bara att trycka OK på alla föreslagna val.


En kund ringde och berättade att när hon skulle byta kanal fortsatte boxen att rabbla siffror. Alltså om hon tryckte på siffran 1 fortsatte boxen till 2, 3, 4, 5 osv …. Dessutom kom det upp varningar om svag signal.

Nåväl, vi kom överens om en tid och när jag kom hem till kunden började jag med att mäta signalen ur fiberkonvertern som satt i vardagsrummet. Kabeln som ni ser gick inte till antennuttaget utan den gick vidare till gillestugan, där hon hade TV’n.

Signalen ut från fiberkonvertern var helt OK.

Men på väg ner till gillestugan försvann det 16,7 dB av signalstyrkan och signalkvaliteten hamnade under godkänt värde. Att det försvinner så mycket signal när det inte är över 100 meter kabel betyder att det är fel någonstans.

Jag klättrade upp på vinden för att kolla om det gick att byta kabel. Men de har tilläggsisolerat så det fanns knappt tillräckligt utrymme för att krypa. Att krypa i isoleringen är inte heller bra för då plattas den till.

Längre in på vinden hittade jag en gammal fördelare. Det fanns antagligen en antenn på taket tidigare och via den här fördelaren skickades signalen vidare till vardagsrummet och gillestugan.

Men nu var det omkopplat så signalen från fiberkonvertern i vardagsrummet satt på den inkommande anslutningen och sen gick signalen vidare till gillestugan.

Jag ville helst dra en ny kabel, men eftersom den satt fast under isoleringen ville jag dra en utanpåliggande. Men någon utanpåliggande koaxialkabel ville inte kunden ha, så jag monterade en Wisi VX87 förstärkare istället.

Det blev inte så snygg kabeldragning, men det täcks av gardinen sa kunden.

Det går inte att använda någon vanlig antennförstärkare som man kan använda till marksänd TV eftersom mycket av signalen från Sappa finns på frekvensen 230-470 MHz. Signalen ut fån Wisi VX87 förstärkaren blev i alla fall helt OK.

Nu blev det även godkänd signalkvalitet i gillestugan.

Angående den defekta fjärrkontrollen så tyckte CANTAB att boxen var så gammal att de skulle skicka en ny box med ny fjärrkontroll helt utan kostnad för kunden.

Angående den defekta kabeln så tycker jag att den bör bytas så att man inte behöver använda förstärkaren. I och för sig funkar det nu, men risken är att kabeln fortsätter att försämras.

Kommentarer inaktiverade.