Justering av parabol till kristna kanaler.

Den 19 februari 2021 besökte jag den här kunden senast och då var det p.g.a. att Viasat bytte satellit, men när jag var klar med det jobbet undrade kunden varför Kanal 10 försvann. Jag berättade då att den kanalen inte sänder från Thor-satelliterna och att det behövs mera prylar för att uppgradera anläggningen, så att den kan ta emot ta emot 2 satellitpositioner.

Nästan 3,5 år senare ville hon ha det fixat, men när jag kom hem till kunden såg jag att någon annan hade varit där efter mig. Hon hade sagt upp Allentes utbud, sen hade han monterat en vanlig TV-antenn till de fria marksända kanalerna, bytt mikrovågshuvud och justerat parabolen till 4,8° öst. Då fanns det fler kristna kanaler där, men nu sänder endast GOD channel och Vision Sverige därifrån.

De flesta kanalerna sänds numera från Thor-satelliterna så jag behövde justera tillbaka parabolen igen.

Men det var en hel del saker i vägen som hon var tvungen att ta bort.

Den andra installatören(?) hade bytt ut MTI Sat-CR-24 mikrovågshuvudet mot ett lite sämre Inverto universal LNB. Troligen p.g.a. att han saknade ett instrument för att kunna mäta Sat-CR-signal. Men inte ens ett universal LNB hade han klarat av att justera riktigt för polarisationsinställningen var fel, så jag undrar om han bara har en enkel och billig satfinder?

Jag fick några dB sämre signalkvalitet än vad jag fick sist så jag undrade om trädet skymde.

En koll visade att det var fri satellitsikt så jag kunde konstatera att Inverto universal mikrovågshuvudet är sämre än MTI mikrovågshuvudet som jag monterade. I och för sig viste jag redan att det mikrovågshuvudet som jag monterade är ett av marknadens bästa, men nu är det dokumenterat ännu en gång.

Inne i vardagsrummet gjorde jag en datalogg för att dokumentera det hela.

Sen knappade jag in frekvensen 11,389 GHz horisontellt för att kolla vilka kristna kanaler det gick att se.

På 11,389 GHz horisontellt hittade jag Bedehuskanalen, Kanal 10 Norge, Kanal 10 Sverige, Sverigekanalen, Visjon Norge och Vision Sverige.

Hon har inte längre att abonnemang hos Allente, men nu kan hon i alla fall se kristna kanaler samt några fria kanaler från Thor-satelliterna och de fria marksända kanalerna via den Logperiodiska antennen.

Jag hjälpte även till att koppla in en annan större TV, så nu har hon en riktigt stor bild med bra skärpa.

Kommentarer inaktiverade.